Aan die einde van Augustus is die Harlekijn en de Zuid Afrikaanse Dagen-fees van Suid-Afrikaanse en ook Nederlandse en Belgiese musiek op Herman van Veen se landgoed in Nederland gehou. Die bekendstelling van byvoorbeeld, 'n Afrikaanse CD, het tydens hierdie fees plaasgevind. In 'n episode van Robinson Regstreeks op kykNET, waaraan Michael le Cordeur, Wannie Carstens en Geraldine Reymenants deelgeneem het, is verwys na die bande wat tussen Suid-Afrika en die Lae Lande bestaan.
Naomi Meyer vra Geraldine Reymenants, afgevaardigde en algemene verteenwoordiger van die Vlaamse regering in Suid-Afrika, oor taalbelange, bondgenootskap en haar ervarings in Suid-Afrika.
Geraldine Reymenants, wat behels u verpligtinge en belangrikste take in Suid-Afrika?
De Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering behartigt de belangen van de Vlaamse Regering in Zuid-Afrika én in de zes andere landen van het ambtsgebied: Namibië, Mozambique, Lesotho, Swaziland, Malawi en Botswana. De Vlaamse Regering is in het Belgische federale systeem bevoegd voor een groot aantal beleidsdomeinen en voor het buitenlands beleid dat daarop betrekking heeft, waaronder economie en buitenlandse handel, sport en media, werk en sociale economie, landbouw, milieu, natuur en energie, mobiliteit en openbare werken.
In Zuid-Afrika focust de samenwerking op specifieke sectoren, in het bijzonder onderwijs, wetenschap en innovatie, taal, kunst en cultuur, ontwikkelingssamenwerking, jeugd, toerisme, buitenlandse handel, mensenrechten en goed bestuur.
In het kader van ontwikkelingssamenwerking worden projecten en programma’s ondersteund met betrekking tot jobcreatie door ontwikkeling van kleine of middelgrote ondernemingen (KMO), sociale economie en sociaal ondernemerschap. Op het vlak van taal, kunst en cultuur faciliteren we uitwisseling tussen Zuid-Afrikaanse en Vlaamse kunstenaars en organisaties en ondersteunen we activiteiten die bijdragen tot de uitstraling van Vlaanderen. In andere domeinen, zoals jeugdbeleid, academische samenwerking, wetenschap en innovatie vervullen we veeleer een faciliterende rol tussen de actoren in Zuid-Afrika en Vlaanderen.
De relaties tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika, en het werk van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering, zijn met andere woorden erg dynamisch en zeer divers, zowel naar vorm als naar inhoud.
Daar is in die program Robinson Regstreeks sterk klem gelê op die ooreenkomste tussen Afrikaans en Nederlands en Vlaams. Tog word daar 'n magdom tale in Suid-Afrika gepraat. Watter raakpunte ondervind u met Suid-Afrikaners in die algemeen, en waarop kan voortgebou word?
Er is ontegensprekelijk een sterke historische band tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika, onder meer door de taalverwantschap en de grote Vlaamse en Belgische gemeenschap in het land. Maar dat is niet de enige reden waarom Zuid-Afrika voor Vlaanderen zo belangrijk is. Bij aanvang van het Vlaams buitenlands beleid in 1993 werd zuidelijk Afrika als prioritaire regio naar voren geschoven, met Zuid-Afrika als preferentiële partner. Na de afschaffing van het apartheidsregime wilde Vlaanderen haar solidariteit betuigen bij de opbouw van een democratisch Zuid-Afrika. Meer dan 20 jaar later is de context in Zuid-Afrika sterk gewijzigd, en heeft Zuid-Afrika een niet te onderschatten politieke en economische rol in de regio en op het continent. Onze aanwezigheid in Zuid-Afrika opent daardoor ook mogelijkheden voor samenwerking met andere landen in de regio.
Tegelijk zijn we niet blind voor de socio-economische uitdagingen in Zuid-Afrika. Met onze projecten en programma’s inzake KMO-ontwikkeling en sociale economie willen we bijdragen tot duurzame oplossingen daarvoor.
Kyk foto's van die musiekfees in Nederland
Suid-Afrika is 'n baie komplekse land, met onder andere rasseverhoudinge en infrastruktuurkwessies wat heelwat aandag verdien. Waaroor voel u positief, indien enigiets, terwyl u hier bly en die land beleef?
Ik ben vooral aangenaam verrast door de contacten met mensen, zowel binnen als buiten de werkcontext. Zuid-Afrikanen zijn erg open en hartelijk, en blijven vaak optimistisch – ook als ze met kleine of grotere uitdagingen worden geconfronteerd. Ze combineren dat met een gezonde dosis relativeringsvermogen. Dat kan je goed gebruiken, als de elektriciteit het weer eens laat afweten.
Het is tegelijk boeiend om in een land te verblijven dat in volle transitie is en om de veranderingen van nabij te kunnen volgen.
En natuurlijk, Zuid-Afrika is een prachtig land. De natuur is overweldigend – vooral voor iemand die uit een zeer dichtbebouwde regio als Vlaanderen komt. En olifanten en leeuwen blijven telkens opnieuw indrukwekkend om te zien.
The post Onderhoud met Geraldine Reymenants, afgevaardigde van die Vlaamse regering in Suid-Afrika appeared first on LitNet.